Opleiding = focus – afleiding

Zaterdagmorgen, half acht het is nog heerlijk stil in huis met vijf slapende pubers. Buiten is het lekker fris na de eerste warme zomerse dagen. En met dat warme weer kon ik toch niet verder gaan met mijn to do-lijst?! Die lijst waar net iets te veel “moet”-dingen op staan.

Dus nú, wakker geworden met de steeds groter wordende lijst in mijn hoofd, kom ik er niet meer onderuit.

Ik ontbijt en heb het geluk dat de krantenjongen laat is. Kan ik het lezen van de zaterdagbijlagen tenminste NIET als uitstelmogelijkheid aangrijpen. Omdat ik besloten heb met de lastige klussen te beginnen is ineens ALLES interessanter en nuttiger. Een half uur later hangt de was op en is de vaatwasser uitgeruimd. Het handdoekenrek is voorzien van naamlabels: elk kind een eigen stang, wel zo handig!

Drie berichtjes en twee filmpjes verder dwing ik mezelf om een start te maken.Ik leg mijn mobiele telefoon weg (zo erg is het al), en zet de kookwekker op 30 minuten. Ik glimlach, want wat ik het afgelopen half uur heb gedaan is professionalisering: ik heb me maximaal ingeleefd in mijn leerlingen.

Het doet me denken aan mijn examenklas. In de meivakantie had iedereen veel minder geleerd dan ze van plan waren. Alles was leuker dan studeren. Eén jongen liet een handige app zien waarop hij kon bijhouden hoe lang hij naar welke series had gekeken.. Een snelle rekensom leerde dat hij in feite vier hele dagen en nachten had besteed aan één serie. “Oei, dat is wel heel veel”, concludeerde hij en geschokt stopte hij zijn mobiel in zijn tas. Die smartphone die soms zo handig is, maar zo verleidelijk blijkt, gaf de hele groep grif toe.

De leerlingen zijn zich er weer even van bewust dat die telefoon echt veel tijd en focus wegneemt. Elke melding checken betekent minstens zeven minuten tijdverlies. En nog meer minuten voor je weer met evenveel focus bezig bent met wat je moest doen

Half negen en het miezert inmiddels, lekker schrijfweer. De eerste puber komt de trap opgestommeld met zijn telefoon in zijn hand, oortjes in. Ineens kijkt hij op en zegt enthousiast: “WC-papier is uitgevonden in China in de zesde eeuw na Christus!”

Mobieltjes … nuttige dingen…soms!